Technology & Media part 1 – Mediacenter

Posted: kesäkuu 30, 2008 in Tietokoneet ja Internet

Tämä kirjoitus on saanut alkunsa niistä lukuisista tuttavien kyselyistä liittyen olohuoneen tekniikkaan. Erityinen fokus on ollut harventaa laitteita ja luoda helppokäyttöinen ympäristö kaikelle sähköiselle medialle digikuvista tv-tallenteisiin. Kaiken pitää lisäksi vielä näyttää hyvältä ja istua sisustukseen 🙂 Eli tässä hieman tarinaa sekä kuvia tämän hetken set-upista…

 

Olohuoneessa katsotaan tv:tä (live & tallennettu), pelataan Xboxilla, kuunnellaan musiikkia (cd, dvd, mp3), katsellaan digivalokuvia, katsellaan elokuvia (DVD, HDDVD, Blueray, streamattuna verkosta), surffataan netissä, käytetään pc:tä ja joskus jopa kuunnellaan radiota :). Eli aika montaa asiaa tehdään tämän laitteiston kautta ja suurinta osaa näistä toimista voidaan helposti hoitaa yhdella kaukosäätimellä. Nettisurffailuun ja pelaamiseen käytetään luonnollisesti lisälaitteita.

 

  IMG_0389IMG_0398

Laitteistoon kuuluu:

– Sony 46X3500

– Mediacenter PC kahdella Digital Everywhere kaapelidigivirittimellä ja CD/DVD/HDDVD/Blueray-soittimella

– Windows Vista Home Premium -käyttöjärjestelmä

– Xbox360

– Harman Kardon surround vahvistin

– Infinity kaiuttimet (etu-, taka- ja keskikaiuttimet)

– Logitech kaukosäädin

– Microsoft wireless entertaínment keyboard 7000

 

 

Kuten kuvasta ilmenee on kaiken keskipisteenä hyvä näyttö ja tässä tapauksessa Sony 46X3500. Valinta ei ollut vaikea kun haetaan parasta lcd-tekniikkaa lisättynä kaapeligivirittimellä. Laitteiden määrää olen pyrkinyt vähentämään eliminoimalla erilliset digivirittimet ja ulkoiset DVD-soittimet etc. Normaaliolosuhteissa kaikki äänet ohjataan surround-vahvistimeen optista piuhaa pitkin (Mediacenteristä sekä Xboxista), joten äänenlaatu on aina paras mahdollinen.

 

Omasin vanhastaan vahvistimen ja kaiuttimet, joten kaikki lähti oikeastaan liikkeelle MediaCenter PC:n komponenttien tilaamisesta. Virittimiä lukuunottamatta tilasin kaikki komponentit verkkokaupasta suositusten perusteella.

 

Komponentit:

Intel Core 2 Duo E6750 -p

Samsung T166 500GB 7200RP

Kingston 2048MB 667MHz DD

Antec Fusion – HTPC-kotel

Abit Fatal1ty F-I90HD mAT

   

Kyseessä on ensimmäinen PC, jonka olen itse kasannut osista ja homman kului yksi pitkä ilta. Komponenttien määrä ei ollut kovin suuri, koska emolevylle oli integroitu oli lähes kaikki tarvittava (äänikortti, verkkokortti, näytönohjain). Eli ei muuta kuin emolevy paikalleen ja prosessoria kiinnittämään… lisäksi asennuspuuhiin kuului luonnollisesti kovalevy, soittimen, tv- ja firewire-korttien paikalleen asettaminen. Antecin kotelo on hyvin tilava ja sen vuoksi asentaminen on kohtalaisen helppoa. Hieman meni aikaa ohjekirjojen lueskeluun, että piuhat löysivät oikeat paikkansa. Ehkä tämä olisi mennyt kokeneemmalta PC:n kasaajalta jouhevammin.

 

Sitten vain ulkoiset piuhat kiinni… Työlistalla:

– optinen äänipiuha vahvistimeen

– hdmi-kaapelilla kuva näyttöön

– verkkopiuha

– näppäimistön ja hiiren bluetooth

– virtapiuha

 

Usb/firewire-liittimiä jää sitten vielä vapaaksi esim. digikameraa tai muita ulkoisia laitteita varten. Kaikki ulkoiset piuhat jäivät nätisti laitteen taakse, joten perinteinen "piuhakaaos" jää näkymättömiin.

 

Sitten softaa asentamaan… Tähän kului toinen ilta J. Alkuperäisenä ajatuksen oli tehdä puhdas asennus Windows Vista Home Premiumilla. Tämä meni jouhevasti ja laitteistoajurit löytyivät automaattisesti ongelmitta. Digital Everywhere TV-korttien mukana tulevat softa on tosin syytä asentaa heti perään, jotta lähtevät toimimaan halutulla tavalla. Kanavat löytyivät ongelmitta kunhan vaan muistaa valita DVB-t vaikka ollaankin kaapeliverkossa. Tällä hetkellä Mediacenterissä ei ole virallista tukea kaapeliverkoille, joten TV-korttien softa tyytyy huijaamaan käyttöjärjestelmää, mutta tämä tuntuu toimivan ongelmitta. Itse Mediacenterin määrittely onkin sitten hyvin hoidettu wizardeilla. Eli ohjeita seuraamalla "next-next" periaatteella mennään, jotta määritykset tulevat kohdalleen ja esim. oikeanlainen kaiutin set-up löytyy.

 

  IMG_0392IMG_0393

Seuraavana ohjelmassa oli sitten tiedostojen siirto. Työläppäriltä löytyi tuhansittain unholaan jääneitä digikuvia, jotka siirsin ulkoiselta kiintolevyltä suoraan omat kuvat kansioon. Tämän jälkeen myös Mediacenter löytää ne automaattisesti. Isompi projekti olikin sitten musiikin siirto laitteelle, sillä ennen tätä elin pitkälti cd-maailmassa. Hyllystä löytyi 300+ cd:tä. Näitä rupesin sitten tarmokkaasti siirtämään koneelle mediaplayerin rippaus-toiminnolla. Eli cd sisään ja "rip" niin muusiikki siirtyi mp3-formaattiin omiin musiikkitietoihin. Default-laatua paransin muuttamalla tallennuksen 256kb tasolle. Musiikki vie tällöin hieman enemmän tilaa, mutta laatukin on vastaavasti perus mp3:sta parempi. Kun musiikki on siirretty koneelle, löytää Mediacenter tiedostot automaattisesti ja oman levyhylllyn selailu muuttuu mukavammaksi kun kappaleiden tiedot ja levynkannet tulevat automaattisesti netistä.

 

Levytilaa on kovalevyllä 500Gb, joten paljon tavaraa mahtuu… ja kun tulee täytee niin Antecin koteloon mahtuu hyvin toinen kovalevy rinnalle.

 

TV-toiminnot: Mediacenter toimii TV:n katselun osalta pitkälti samalla tavalla kuin top of the line tallentavat digiboxit, joten suuria yllätyksiä ei sen osalta tullut eteen. Tallentaminen on helppoa etc. Pääosin Mediacenter tulkitsee kuvasuhteet aivan oikein ja wide-lähetykset skaalautuvat ruudulle niin kuin pitää. 4:3 formaatissa tulevia lähetysten osalta laitoihin jää mustat palkit. Tämä eroaa siitä jos lähetystä katsottaisiin suoraan tv:n kautta… silloin ainakin Sony levittää automaattisesti 4:3 kuvan ”smart”-toiminnollaan koko ruudulle. Tätä se ei tee Mediacenteristä tulevan kuvan osalta. Sen voi toki halutessaan tehdä manuaalisesti jos kokee häiritseväksi. Vasta asennusvaiheessa huomasin, että asentamani tv-kortit ovat myös hd-kelpoisia, joten jatkossa myös niiden katselu pitäisi sitten onnistua ilman uusia hankintoja J.

 

Maksukorttien käyttö onnistuu Mediacenterissä kunhan muistaa lisätä cam-moduulin tv-korttien tilaukseen. Kortteja on kaksi, joista toiseen olen olen sijoittanut cam-moduulin ja maksukortin. Tällä hetkellä pakettina on Welhon M, joka tuo mm. formulat ja CNN:n katseltavaksi. Mediacenter osaa kyllä käyttää kahta korttia sujuvasti samaan aikaan, mutta maksukanavilta tallennusta varten on hyvä asentaa pieni ohjelmanpätkä, joka kertoo ensisijaisesti käytettävän tallennuskortin. Tätä tarvitaan varmistamaan, että tallennettaessa Mediacenter käyttää korttia, josta löytyy maksukortti eikä tallenna tyhjää kuvaa. Digital everywhere tv-korttien ohjekirjasta löytyi linkit joiden takaa tämän korttien valintaan liittyvän ohjelman sai asentaa. 

 

  IMG_0394

Verkkopalvelut: Mediacenter tuo mukanaan myös selainkäytöstä tuttuja vuokrauspalveluita. Olen jonkin verran käyttänyt Soneran tarjoamaan film2home palvelua ja se toimii erittäin hyvin mediacenterin kautta. Toki toivoisi, että hd-tarjonta lisääntyisi nopeasti kun nyt on tarjolla dvd-laatuista tavaraa ja laitteisto kyllä kykenisi näyttämään hienompaa kuvaa J.

 

  IMG_0399

Eri toimintoja ohjataan Logitechin kaukosäätimellä, joka osaa hyvin ohjata kaikkia laitteita ja tarpeen tullen niitä voi ohjelmoida lisää. Ohjelmointi käynnistyskomentoineen on varsin yksinkertaista Logitechin nettisovelluksen avulla. Kaikki oikeastaan lähtee liikkeelle siitä, että valitaan omien laitteiden tyyppinumerot kattavasta listasta ja kerrotaan kaukosäätimelle mitä äänilähdettä halutaan toiminnossa käyttää. Tässä tapauksessa ohjelmointi on hyvin yksinkertaista, koska äänet ohjataan aina suoraan vahvistimeen.

 

Yksinkertaista? Pienellä jumppaamisella oikea set-up löytyy ja tämä jumppa kannattaa tehdä kyllä kerralla kuntoon, jotta pääsee sitten nauttimaan viihdekokemuksesta.

 

Puutteita? Perusasennuksen jälkeen Mediacenterin osalta oli mielessä kaksi korjattavaa asiaa: Maksukanavien ohjelmatiedot ja YLEn tekstitykset. Näiden korjaamiseksi saataville on tullut syksyn aikana Media Center TV Pack 2008, aianakin OEM-versiona.

 

Kommentteja? Kuulisin mielelläni mitä olet kokonaisuudesta mieltä ja etenkin jos sinulla on parannusehdotuksia :).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s